Tam donanımlı jet motorlu ambulans uçak ile yurtiçi ve yurtdışı hizmet verilmektedir. Transfer sırasında 1 doktor ve 1 acil tıp teknisyeni veya paramedik görev yapmaktadır. Uygun koşullarda 1 refakatçi ambulans uçağa alınabilmektedir.
Uçak ambulans ve helikopter ambulansta bulunan donanımlar
Hastanın medikal raporu değerlendirilir ve gerekirse hastayı takip eden doktor ile görüşülüp transfer için gerekli bilgiler alınır.
Yurtiçi ve yurtdışı uçuşlar için belli izinler gerekmektedir (sivil havacılık kuralları gereği). Yurt içi uçuşlarda bu süre ortalama 1 saattir.
Yurtdışı uçuşlarda hastanın ve yakınlarının pasaport bilgileri ile izin için müracaat edilmekte, permi-izin işlemi başlatılmaktadır. Yurtdışı gidilecek ülkeye göre 1-4 saat arasında bu süre değişebilmektedir. Ayrıca riskli bölgelere yapılacak uçuşlarda “savaş bölgesi ek sigortası” yaptırıldığı için bu durum süre ve ücreti etkilemektedir.
Transfer sırasında hastanın medikal durumuna göre 1 refakatçi alınabilmektedir.
Hastanın alındığı yer ve bırakılacağı yerdeki kara ambulans gerekli olursa tarafımızdan organize edilmektedir.
Kullanılan hava ambulans uçağımızda kabin basıncı mevcut olup kardiyovasküler, beyin damar hastalıkları, akciğer problemi olan hastalar güvenle transfer edilmektedir.
Bu hizmet Dolunay Ambulans A.Ş. tarafından verilmektedir.
Genel durumu iyi ama tarifeli uçakla oturarak veya genelde sağlık personeli olmadan gitmesi mümkün olmayan hastalar söz konusu olduğunda tarifeli uçak arka kısmında havayolu şirketinin izniyle sedye yerleştirilmekte ve doktor hemşire veya acil tıp teknisyeni refakatinde ulaşım sağlanmaktadır.
Bu transferlerde hastanın durumuna göre tüm bulgularının takibini yapan monitör, pulse oksimetre, acil çantası ve tüm acil ilaçlar bulunmaktadır. İhtiyaç olduğunda, yine Havayolu Firmasından talep edilen oksijen tüpleriyle hastaya oksijen desteği sağlanmaktadır.
Tarifeli uçakla hasta naklinde genellikle sedye talebi için 12/24 saat zaman gerekli olmakta ve o hat için uçağın sedye taşıyabilir özellikte olması gerekmektedir.
Sedyeli uçuşlarda hasta kara ambulansı ile aprona girip uçağın arka kapısına gelmekte ve burada bekleyen kamyon asansörler yardımıyla sedyeli olarak uçağa alınmaktadır.
Bu tür donanımlar ülkemizde tüm havalimanlarında bulunmaktadır. Hasta gideceği yerdeki havalimanında da aynı şekilde kara ambulansına alınmaktadır.
Aktarmalı uçuşlarda arada bekleme süreci uzunsa hasta havalimanındaki kliniklerde takip edilmekte ve sonra uçağa alınmaktadır.
Sedyesiz oturarak medikal escort eşliğinde transfer olan hastalarda, tekerlekli sandalye ile uçağa alınmakta, biniş ve inişleri yine kamyon asansör aracılığı ile olmaktadır.